Online Danışma
fw-1

BLOG

Tip 2 diyabet bir

Tip 2 diyabet bir

Dünya sağlık teşkilatı verilerine göre bugün dünyada 432 milyon diyabet hastası var. Üstelik bu insanların henüz yarısı hasta olduğunu da bilmiyor.

2040'ta bu sayının 700 milyona çıkması beklenmektedir. Şu an Türkiye'de 13 milyon diyabetli olduğu tahmin ediliyor. 

Bu rakamın %1'i Tip 1 Diyabet %99'u da Tip 2 diyabet.

Sevgili dostlar Tip 2 diyabet bir "karbonhidrat aşırı doz hastalığıdır". 

Evet bir çok neden kişiyi Tip 2 diyabete yatkın hala getirebilir.

Tecrübelerimden şunu söylemek mümkün; neden ne olursa olsun ciddi bir karbonhidrat kısıtlaması ile hastalık insanların çok büyük bir kısmında (%90 dan fazla) düzeliyor.

Yani Tip 1 diyabet bir kader olsa da Tip 2 diyabet kesinlikle geriye çevrilebilir. Tip 2 diyabet karbonhidrat zafiyet hastalığıdır diyebiliriz. Bu zafiyeti ortadan kaldırırsanız hastalık haftalar içerisinde düzelmeye başlar.

Peki Tip 1 diyabet geriye çevrilebilir mi? Malesef bu mümkün değil. Burada pankreasın insulin sentezleyen Beta hücreleri tamamen yok olduğundan artık bir daha insulin salgılayamamakta. 

Bu nedenle de kişi insulini dışarıdan almak zorunda. Burada şunu da unutmamak gerekir. Tip 1 diyabetliler profesyonel ketojenik diyet yapmaları durumunda dışarıdan çok az ya da sıfır insulin ile süreci götürebilirler.

Yani Tip 1 diyabet hastaları Tip 2 hastaları gibi hastalığı sonlandıramaz ancak büyük ölçüde hastalığı kontrol altına alabilirler. Benim sıfır insülin alarak kan şekerini 100'ün altında tutan çok iyi ketojenik diyet yapabilen çocuk hastalarım dahi var.

Diyabeti yalnızca kan şekeri kontrol hastalığı olarak düşünmemek gerekir. Diyabet hemen tüm organlarda ciddi hasarlara yol açan sistemik  bir hastalıktır. Örneğin kalp krizi geçiren hastaların yarısında diyabet var. Yine strok (inme) dediğimiz kan beyin hastalıklarının (emboli, kanama) da en az yarısında diyabet var. Diyabet hastaları 7 kat daha fazla kansere eğilimi var. Diyabet hastaları normal insanlara göre daha fazla enfeksiyonlara eğilimi var. Göz, ortopedik hastalıklara yatkındırlar vs vs.

Bu arada şunu da unutmamak gerekir ülkemizde 13 milyon diyabetli var ve tek bir tablet, tek bir ünite insulin dahi yapamıyoruz. Bu konuda tamamen dışa bağımlıyız.

İşte tüm bu nedenlerden dolayı düşük karbonhidratlı beslenme ulusal sağlık politikamızın temeli olmalıdır.

 

 

 

 

 

 

15 Aralık 2021