Online Danışma
fw-1

BLOG

14 adımda yüksek LDL meselesine kısa bir bakış!

14 adımda yüksek LDL meselesine kısa bir bakış!

Kolesterolümüz yüksek, LDL’miz yüksek. Hocam siz de kolesterol ilacı kullanmayın diyorsunuz. Peki ilaç dışında ne yapalım? (Eğer kendini önemsiyorsan sonuna kadar okumalısın ) Bir kaç bilgi ve önerilerim;

1. Total kolesterol ve LDL’nin düşürmesi gerekmiyor. Bu en önemli konu.

2. Düşük kolesterol ve düşük LDL daha riskli bir klinik durumdur.

3. Esasında yeme içmeyle çok çok küçük oynamalar dışında yükseltme ya da indirme imkanınız da pek yok! Zaten konu da o değil.

4. Dikkat edilmesi gereken en önemli 2 şey LDL’nizi -glikasyon -oksidasyondan koruyacaksınız.

5. Bakınız LDL molekülü dev bir komplekstir. Üzerinde B-100 isminde bir protein var. Bu protein bu dev molekülün şifresidir. Yaklaşık 100 trilyon hücremizin hücre yüzeyinde B-100’ü tanımlayan reseptörler (alıcılar) var.

6. B-100 kan şekerinden çok etkilenir. Sürekli şeker yerseniz B-100 glike olur. Yani şekerlenir.

7. Şekerlenmiş (glike olmuş) B-100 çabucak oksitlenir. Oksitlenme=paslanma.

8. Şekerlenmiş ve oksitlenmiş B-100’ü hücrelerimiz tanıyamaz. Çünkü kodu yani şifresi değişmiştir artık. Ee ne olacak LDL kanda birikmeye başlayacak. Zamanla kanınızda küçük hücreli “defektiv” moleküller birikecektir. Yıllar içerisinde işte bu LDL moleskülleri enflamasyon (soğuk iltihap) yolu ile yalnızca damarlarınızı tıkamaz kansere kadar bir çok hastalığa da yol açar

9. Kaybettiğiniz anahtarı yerde eskimiş ve paslanmış halde bulduğunuzu düşünelim. Anahtarı anahtar deliğine soktuğunuzda muhtemelen kilidi açmayacaktır. Bu anahtarı tekrar parlatır ve temizlerseniz çok yüksek olasılıkla yeniden çalışacaktır.

10. İşte LDL’nize yalnızca bunu yapacaksınız. Yani şekerlenmeden ve oksitlenmeden kurtaracaksınız.

11. Düşük karbonhidratlı beslenme düzenine gireceksin. LDL’yi kötü (glike ve oksitlenmiş) halden “iyi LDL’ye” çevireceksiniz. Dikkat ederseniz LDL seviyesi hakkında hiç rakam konuşmuyorum. Rakam önemli değil. Önemli olan glikasyondan ve oksidasyondan korunmak. 

12. Kolesterol ilaçlarının LDL’niniz şekerlenmesini ya da oksitlenmesini önleme anlamında en ufak katkısı yoktur.

13. Boşu boşuna bu tehlikeli ilaçlar insanları korumak adına insanlarımıza yazılıyor.

14. Lütfen bu yazdıklarımı bir daha okuyun.

25 Ekim 2023