Online Danışma
fw-1

BLOG

Yağlı beslenmek kilo aldırır mı?

Yağlı beslenmek kilo aldırır mı?

Yağ yiyerek kilo alır mısınız?

 

Bu soruyu önce tersinden başlayarak cevaplamak istiyorum?

 

Hastaneye bazen 42-48 kg ağırlığında insanlar geliyor. Acaba kalp hastalığı mı var diyerekten kardiyolojiye de başvuruyorlar. Malumunuz bazı çocukluk çağı kalp hastalıklarında büyüme gelişme geriliği olur. Hastalar da kalbimde delik mi var? büyüme mi var diye bizim kardiyoloji polikliniklerine de başvurur. Muayenenin sonunda tabi ki de şaşmaz soru hemen geliyor!

 

Doktor Bey, peki nasıl kilo alırız?

 

Cevabım; kilo almak için yağı olabildiğince kesin (10 gr/gün altına) ve birlikte mutlaka kardiyo sporuna başlayın. 2-3 hafta içerisinde iştahınızın nasıl arttığına ve yavaş yavaş kilo aldığınıza siz de inanamayacaksınız! 

Odada şakınlık ve sessizlik olur…

(Yani yağsız beslenmeyi iştah ve kilo arttırmak için kullandığımı fark ettiniz mi?)

Burada şunu hemen belirtmeliyim. Dünya  ortalaması olarak kişi başına düşen yıllık toplam yağ tüketimi 29.0 kg‘dur. Bu miktar; 

Hindistan'da 15 kg

Türkiye'de 22  kg

Çin'de 26 kg

ABD'de 57 kg

Avrupa ortalaması ise 60 kg 

olarak saptanmıştır  (1).

Yine bir parantez daha açmama izin verin lütfen. Avrupanın en az yağ yiyen ülkesi Türkiye  üstelik bir Akdeniz ülkesi olmasına rağmen kalp krizi oranlarında Avrupa üçüncüsüyüz! Obezitede ise 2. sıradayız. Bu nasıl oluyor diye sorarsanız benim yıllardır bir sloganım var tam da konuyla ilgili;

Obezite ve kalp hastalıklıklarının nedeni 
“fazla yağ yemek değil, fazla karbonhidrat yemektir!”

Elbette hangi çeşit yağ yediğimiz de önemli ama bu şuanki yazının konusu değil.   

Diyetsel yağın vücut yağını arttırdığı fikri, büyük ölçüde speküle edilmiş mekanizmalardan, zayıf gözlemsel çalışmalardan ve 1950'lere dayanan kısa vadeli kontrol grubu olmayan çalışmalara dayanır. Son bir kaç on yılda çok sayıda yüksek kaliteli, kontrollü randomize (RCT) çalışmada obezite, diyabet, kardiyovasküler ve kanser dahil olmak üzere önemli sonuçlar için “düşük yağlı/yüksek karbonhidratlı”diyetlerin hiçbir faydası bildirilmemiştir (2). 

Hal böyleyken hala

Dünya Sağlık Teşkilatı @WHO

Amerikan Kalp Cemiyeti @American_Heart

Avrupa Kardiyoloji Derneği @escardio

40 yıldır aynı filmi seyretmeye ve seyrettirmeye davam ediyor .

Filmin adı;

“Az yağlı, karbonhidrattan zengin” beslenin.

 

İlk soruya bir daha dönelim. Çok yağ yiyerek kilo alır mısınız?

 

Cevap: Elbette hayır! Bu iddia hiç bir zaman kanıtlanmadı. Pratikte de yağ yiyerek kilo alınmadığını aksine yağın verdiği tokluk hissine bağlı “oburluk” harika bir şekilde bastırılabilmektedir. Bizi sürekli acıktıran şey “karbonhidratlar” dır. Sürekli acıkan sürekli yer! Sürekli yiyen de sürekli kilo alır. 

 

Kaynak:

  1. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/390383#:~:text=Dünya%20ortalaması%20olarak%20kişi%20başına,belirlenmiştir%20(Anonim%2C%202016a).
  2. Low-fat diet Redux at WHO Author links open overlay panelDavid S. Ludwig 1 2 3 4, Frank B. Hu 2 3 5, Alice H. Lichtenstein 6, Walter C. Willett 2 3 5 1. https://t.co/eJE4Yrj3xZ
25 Ekim 2023